Column November Weekblad voor Salland

Niks hossen høken of inhaken. Maar wah-woj?

(Staan we) Zo stil in Salland?


Stil op straat. Stil op het werk. Stil op het schoolplein. Stil in de winkelstraat. Stil bij de huisarts. Stil in huis. Het jaar is bijna voorbij en nooit eerder was het zo stil in Salland. Ondertussen verandert er wel veel. We zijn weer blij met de postbode, knikken dankbaar naar de schoonmakers, we knappen onze huizen en tuinen op, hebben aandacht voor nieuwe energie, kopen bij lokale winkels en verwelkomen artificiële intelligentie en robotisering.

Maar wat missen we de feestjes waar we elkaar vrolijk bijpraten, hossen, høken en samen inhaken. Waar we ons geld spenderen en zo de lokale economie boosten. De liefde voor sport en muziek delen en herinneringen maken.

Gelukkig wakkert de stilte ook creativiteit aan. Bij Doorpakken Salland pakten concrete aanvragen op (‘wij willen van de speeltuin in onze wijk een belangrijke en meer veelzijdige plek maken’) en onderzochten dromen (‘ik zeg mijn baan op en start een motormuseum’). Ook werd het idee voor een lokale munt geopperd. Dat was het uitzoeken waard! Lokaal geld gaat immers terug naar de basis van wat geld is: een ruilmiddel. Geen oppotmiddel. De geldvoorraad die in onze economie circuleert wordt voortgebracht door (commerciële) banken. Die ‘maken’ nieuw geld bij elke lening die ze uitgeven. Maar die moet uiteindelijk terugbetaald worden, met rente. Geld vraagt dus altijd om meer geld, om permanente groei. Het effect is dat de plekken waar geld gemaakt en verschaft (investeerders) wordt, ook de plekken zijn waar geld weer naartoe stroomt (rente). Hoe waardevol zou het zijn om een Sallandse munt te introduceren, voor meer economische gelijkheid? Hoewel het idee inmiddels lijkt te stranden, door te veel (menselijke) hindernissen, vind ik de gedachte nog steeds aantrekkelijk. Net zoals de naam die min of meer ook naar jouw mening vraagt: Wah-woj?

Barbara Jansen: kartrekker Doorpakken Salland (info@doorpakkensalland.nl)

Heb jij een idee, uitvinding, plan, product of dienst? Mail ons. Samen geven we jouw idee vleugels.

Doorpakken Salland

Wij houden van Doorpakken en vooral van Salland. Heb jij ‘iets’ waarmee je onze prachtige regio nog mooier maakt? Deel het met ons. Dan kijken we of we jouw idee, plan, product, dienst, of wat dan ook, een boost kunnen geven.


Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland

Heb jij een tof idee?

Bij Doorpakken Salland is van alles mogelijk. Kom gerust met ons in contact. Als het nou gaat om een tof idee, sponsoren of aanmelden als coach. Wij horen graag van je!

Kom in contact

Doorpakken Salland | Ontwikkeling en realisatie door Effectief